Astăzi la universitate:
Luni, 26 Oct. 2020, 22.57

Consiliul studenşesc a organizat masa rotunda cu tematica: „Rezolvarea situatiei politico-economica a RM”


Masa rotunda a Consiliului Studenţesc


Postul de televiziune: Moldova 1,emisiunea „Moldova in Direct”.

Tipul emisiunii:talk-show

Tematica: „Rezolvarea situatiei politico-economica a RM”

Data: 16 aprilie 2013

Prezentatoare-Balaur Violeta,facultatea de drept,an.II

Invitati:Presedintii urmatoarelor state:SUA, Germania, Rusia, Turcia, M.Britanie,Italia.

Presedintii SUA,Rusiei si Turciei nu au fost prezenti din motivul aparitiei unei intruniri neplanificate.

Presedintii tarilor sus-mentionate au fost studentii Universitatii „Perspectiva-INT”:

  • Italia-Costin Sergiu,facultatea de drept,an.II
  • Marea Britanie-Bejan Daniel,facultatea de drept,an.II
  • Germania-Isac Gabriela,facultatea de relatii internationale,an.I
  • SUA-Hincu Ilii,facultatea de business si administrare,an.II
  • Rusia-Mutruc Roman,facultatea de business si administrare,an.II
  • Turcia-Birca Iulia,facultatea de drept,an.II

Prezentatoarea:

Buna ziua,stimati invitati.Astazi vom discuta cu Dvs. problema strigenta a RM si anume situatia politico-economica a ei.

1.La momentul actual ,RM e in criza politica.Alianta doi s-a destramat! Prim-ministrul si cabinetul de ministri sunt in exercitiu.Va rog sa va expuneti parerea referitor la situatia creata.Vom avea o noua Alianta?Ar fi binevenita AIE-3?

M.Britanie:Alianta doi s-a destramat din motivul ca cele trei partide au viziuni distincte.Exista o mica probabilitate sa se formeze AIE-3.

Germania:Ne abtinem in privinta intrebarii adresate.

Italia:RM necesita o stabilitate politica.Tara se afla in perioada de tranzitie.Pentru rezolvarea situatiei date e necesar sa fie infaptuite anumite schimbari in domeniul politicii.E posibil sa apara un nou partid pe arena politica.

2.RM este o tara agricola.Care ramuri ale agriculturii i-ar aduce mare profit tarii noastre?

M.Britanie:Agricultura joaca un rol deosebit pentru RM.Conditiile climaterice si solul ii permit cultivarea si cresterea vitei-de –vie,a pomilor fructiferi,a legumelor… Suntem cointeresati sa procuram vin,legume  din tara Dvs.

Germania:Moldova a fost numita pe timpul URSS„ livada tarii”.Suntem de parerea ca ea ar trebui sa ofere pietei europene produse agricole pur  ecologice.

Italia:RM e un exportator valoros pentru Rusia .Astazi,din pacate,agricultura se afla intr-o stare nefavorabila,fiind lovita de multiple ori de seceta.Deci,trebuie dezvoltata sistema de irigare.

3.Care ramuri industriale ar trebui dezvoltate in RM?

M.Britanie:Ar fi binevenit sa se dezvolte industria constructoare de masini, energetica pe baza bateriilor solare,precum si sporirea nivelului de productie a industriei textile.

Germania:Statul nostru considera necesar dezvoltarea energeticii in baza retelelor hidrografice si energiei eoliene.Totodata ar fi de dorit sa se acorde o atentie deosebita dezvoltarii industriei alimentare.

Italia:Noi sustinem dezvoltarea industriei usoare,constructoare de masini.Italia ar putea sustine material aceste ramuri pentru prosperarea RM.

4.Drumurile constituie o problema majora in statul nostru.Ce masuri ar trebui sa intreprindem?

M.Britanie:Drumurile sunt „arterele de comunicare”intre tari.Starea lor deplorabila aduc pagube economiei.Deci,e necesar ca statul sa aloce mijloace banesti pentru reparatia si intretinerea lor .

Germania:Noi nu ne confruntam cu astfel de probleme.Germania a oferit suport material Moldovei.

Italia:Italia a acordat un grant pentru reparatia unor portiuni de drum.Daca aceasta oferta va fi sustinuta de conducerea tarii Dvs.,atunci noi suntem bucurosi sa colaboram .

5.In RM gradul de coruptie e sporit.Care ar fi arma potrivita pentru nimicirea ei?

M.Britanie:Daca ar fi sa realizam o comparatie,atunci coruptia in Moldova e asemenea unui pom ,care a prins radacini adinci .Pentru a o combate e necesar sa „extragem ”radacinile.Din cite stim la Dvs.exista Centrul National Anticoruptie si Alianta Anti-coruptie,care ar putea solutiona problema data.

Germania:Coruptia poate fi nimicita daca s-ar respecta legile in stat.In primul rind,stirpirea ei e posibila doar din interior.Germania nu se confrunta cu acest gen de probleme,fiindca e un stat de drept.

Italia:Moldova ,la momentul actual,trece prin etapa de reformare a justitiei,care va micsora nivelul coruptiei.Speram sa apara transparenta.

6.Banca Nationala a Moldovei are mari datorii si e posibil sa fie vinduta unor investitori straini?Poate exista un stat fara banca sa nationala ?

M.Britanie:Daca BNM va fi procurata de investitori straini,atunci ei vor dicta regulile pentru tara Dvs.Gestionarea banilor nu va fi in folosul poporului.

Germania:BN a fiecarui stat trebuie sa se bazeze pe resursele proprii.Multe tari se confrunta cu datorii,insa gasesc modalitatea de a iesi din impas.Nu credem ca vinderea BNM ar fi solutia potrivita pentru tara Dvs.

Italia:Cu toate ca sunt probleme cu capitalul financiar,insa totul se rezolva cu ajutorul conducerii tarii.Iar BNM nu necesita a fi vinduta.

7.Exista posibilitatea de a intoarce persoanele plecate in strainatate?

M.Britanie:Daca RM ar oferi locuri de munca bine platite,atunci populatia ar avea un trai decent. Astfel dispare dorinta oamenilor de a pleca peste hotare ,mai ales fiind in calitate de brate de munca ieftine si necalificate.

Germania:Poporul nu crede ca exista viitor in Moldova.Ar fi bine sa se dezvolte agricultura si industria pentru aparitia unor noi posturi de munca.

Italia:Statistica afirma ca sunt plecati in strainatate peste 1 mln de oameni din RM.Pricina aflarii lor peste hotarele tarii e acordarea unor studii copiilor.

Cuvint de incheiere:

Va multumesc pentru atentia acordata tarii noastre,pentru sfaturile utile primite , pentru bunavointa de a participa la aceasta emisiune.Va urez succese remarcabile in activitatea Dvs.

Sondaj

Studiati pentru:
A găsi un loc de muncă.
A ridica calificarea primită anterior.
A îmbunătăţi lucrul propriei firme(întreprinderi, patent).
A ridica nivelul propriilor cunoştinţe în domeniul specialităţii.
A realiza dorinţa părinţilor.
 
Curs valutar 26.10.2020

Specialităţi| Galerie foto| Harta site| Contacte
Universitatea "Perspectiva-INT"
Republica Moldova, or.Chişinău, MD-2071, str. Alba-Iulia, 75; Tel: (+373-22) 92-38-58, (+373-22) 92-38-50
Copyright 2010, Perspectiva-INT; Toate drepturile rezervate;
Creat de Aursoft